Friska och starka tänder kan leda till bättre hälsa

Friska och starka tänder är viktiga av en mängd olika anledningar. De låter dig inte bara äta och prata ordentligt, utan de kan också leda till bättre hälsa överlag. I

0 Comments

Friska och starka tänder är viktiga av en mängd olika anledningar. De låter dig inte bara äta och prata ordentligt, utan de kan också leda till bättre hälsa överlag. I den här artikeln kommer vi att diskutera sambandet mellan munhälsa och din allmänna hälsa. Vi kommer även ge tips på hur du håller dina tänder friska och starka!

Kopplingen mellan oral hälsa och allmän hälsa

Det finns ett starkt samband mellan munhälsa och allmän hälsa. Dålig munhygien har kopplats till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, osteoporos och till och med graviditetskomplikationer. Detta beror på att bakterierna som orsakar tandköttssjukdomar kan komma in i blodomloppet och orsaka inflammation i hela kroppen. Inflammation är en riskfaktor för alla ovan nämnda sjukdomar. Genom att hålla munnen ren och fri från bakterier kan du därför minska risken för att utveckla dessa allvarliga hälsoproblem.

Hur man utövar god munhygien 

Munhygien är metoden att hålla munnen ren och fri från sjukdomsframkallande bakterier. För att få starka och friska tänder som håller dig hela livet måste du träna på goda munhygienvanor varje dag.

Borsta regelbundet och korrekt

Att borsta tänderna korrekt är det viktigaste du kan göra för din munhälsa. Du bör borsta minst två gånger om dagen i två minuter varje gång. Använd en tandborste med mjuk borst och fluortandkräm för att undvika att skada din tandemalj. Var noga med att borsta alla ytor på dina tänder, inklusive framsidan, baksidan, toppen och sidorna. Glöm inte att borsta tungan! Detta hjälper till att ta bort bakterier från din mun och fräschar upp andedräkten på samma gång.

 

Tandtråd och munvatten

Förutom att borsta bör du även använda tandtråd dagligen och använda munvatten efter behov. Tandtråd hjälper till att ta bort plack och matpartiklar från platser dit din tandborste inte kan nå. Munvatten hjälper till att döda bakterier i munnen och fräschar upp din andedräkt.

Besök tandläkaren regelbundet

Slutligen är det avgörande att besöka din tandläkare regelbundet. Din tandläkare kan professionellt rengöra dina tänder och kontrollera eventuella problem som du kanske inte är medveten om. Det är viktigt att träffa din tandläkare var sjätte månad för en rutinmässig rengöring och undersökning. Om du har några farhågor om din munhälsa, se till att diskutera dem med din tandläkare vid nästa möte. En tandläkare i Hägersten kan vara rätt lösning för dig om du letar efter kompetent och omtänksam tandvård.

 

Friska tänder leder till bättre allmän hälsa. Var noga med att borsta, använda tandtråd och se din tandläkare regelbundet för att upprätthålla god munhygien. Om du har några funderingar kring din munhälsa, tveka inte att kontakta din tandläkare för mer information.