ISO-tal

ISO-talet som kan vara mellan 50-100-200-400-800-1600-3200 och det är ISO-talet som bestämmer hur känslig sensorn ska vara för ljus. Om du väljer ett högre ISO-tal blir din sensor mer ljuskänslig, väljer du ett mindre tal blir det mindre ljuskänslig.

När ska man använda lågt ISO-tal och högt ISO tal?

Jag använder lågt ISO-tal ex ISO 100  när jag har bra ljusförhållanden såsom dagsljus, eller utomhus. Ett högre iso-tal exempel ISO-400 kan jag använda när jag fotograferar i mitt hus, som inte har så mycket ljuskällor. Ibland går jag ännu högre beroende på vad jag vill fånga eller hur jag vill att bilden ska se ut. Allt beror också på vad du vill att bilden ska förmedla. Försök innan att tänka ut hur du vill att bilden ska se ut.

Så ett tips: Mörkt inomhus gå upp  i ISO-talen så att du får rätt exponering.

Ljust- utomhus – bra belysning inomhus- lägre ISO-så får du rätt exponering.

ISO-tal

Ibland har jag mitt ISO-tal inställt på automatiskt då känner kameran av om den ska gå upp eller ner i ISO-tal beroende på ljusförhållanden.

Det man ska komma ihåg är om du har för högt ISO-tal kan bilden bli gryning och vissa vill inte ha detta så då måste man göra något antingen använda stativ som gör att du kan ha samma bländartal men med längre slutartid och lågt isotal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + ett =